Ini lah projek pertama mek selepas operation hari tu. Mek masih lah berpantang kiranya. Tapi keinginan nak memasak tu berkobar-kobar. Jadi, mek pun masaklah agar-agar simple ni. Mek namakan kokopi sebab mek campur koko dan nescafe untuk perisakan agar-agar tu. Ni lah dia, anak-anak mek suka sangat.
Ini resipi simple mek:
Bahan-bahan:
- 1 peket agar-agar serbuk (10gm/11gm)
- 600 ml air
- 200 gm gula
- 1 tin susu cair
- 1 sudu makan serbuk koko (mek guna van houten)
- 1 sudu teh nescafe
- 2/3 helai daun pandan
- secubit garam (sikit ja..tak boh pun tak pa)
Cara nya:
- Masak agar-agar bersamaair, gula dan daun pandan sampai mendidih.
- Serbuk koko dan nescafe dibancuh dengan sedikit air panas ( agak2 larut).
- Tuangkan susu cair dan campuran koko nescafe tadi ke dalam agar-agar
- yang sedang mendidih tu.
- Kacau selalu, satgi dia membuak.
- Masukkan secubit garam. Kacau lagi.
- Buangkan simpulan daun pandan dan tuang agar-agar ke dalam acuan. Sejukkan dan makan.
- Lagi sedap dimakan sejuk-sejuk.
No comments:
Post a Comment