Tuesday, June 2, 2009

Hati goreng kicap madu


Ni lauk kegemaran keluarga mek.Suami mek memang suka makan hati tau.Bukan makan hati yang merajuk tu no.. tapi takleh lah makan selalu.Nanti tekanan darah naik. baru ja stabil ni. BMI pun dah ok. Mek masak campak-campak ja ni. Idea asal anak sedara suami mek. Dia ni ikut ayah dia.pandai masak.

Ni resipi mek:
Bahan-bahan:
  • 2-3 ketul hati
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang besar. (saiz kecil)
  • sehiris kecil halia
  • 1 biji lada merah
  • sedikit serbuk jintan manis
  • kicap
  • cili sos
  • madu
  • Minyak masak
  • garam
  • serbuk kunyit

Cara-cara:
  1. Perapkan hati ayam/lembu dengan garam dan kunyit.Biarkan seketika.
  2. Mayang semua jenis bawang, halia dan lada merah halus-halus.
  3. Panaskan kuali dan masukkan hati tadi. Tambah sedikit air agar tak hangit.
  4. Bila hati dah separuh masak, masukkan minyak masak. Goreng sekejap.
  5. Kemudian,masukkan semua jenis bawang,halia,hirisan lada merah dan serbuk jintan manis.
  6. Kacau seketika,dan bila bawang dan lada agak layu,masukkan cili sos dan kacau sekejap.
  7. Kemuadian masukkan madu dan kicap.Kacau sekejap dan rasa masin manisnya dan voila! dah siap.


No comments: