Tuesday, June 2, 2009

Tomyam


Ni mek nak abadikan tom yam masakan anak dara sulung mek.Cuti sekolah nilah masa nak mengasah bakat memasak kan.Besok kalau pegi rumah orang tak lah terkulat-kulat. Ni resipi anak mek sendiri. Mek tak tanya pun camna dia masak, Tapi mek suka masakan ni. Bermangkuk-mangkuk mek ratah.
Mek kalau masak tomyam selalunya guna resipi adik mek.
Ni resipi yang selalu mek buat.
Tomyam keluargaku;
Bahan A (mayang)
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang besar
  • 1 inci lengkuas- diketuk
  • 1 sudu besar cili mesin
Bahan B (dimesin bersama)
  • 1 biji tomato (kalau nak lagi masam letak 2)
  • 2 ulas bawang besar
  • Air secukupnya
Bahan-bahan lainnya:
  • Ayam/sotong/udang/daging atau apa-apa aja yang ada
  • Sayur-sayuran-lobak merah/bunga kobis/jagung apa-apa je-potong
  • Tauhu - potong kecil-kecil
  • Bebola ikan-potong kecil
  • 4 batang serai-diketuk
  • 5 helai daun limau purut ( buang urat)
  • Pes tomyam
  • 1 biji limau nipis
  • 3 biji cabai melaka - dibelah tak putus
  • Tomato - belah empat
  • Minyak masak
  • Garam
  • Gula
  • dan bahan-bahan lain ikut citarasa
Cara-caranya:
  1. Tumis bahan A hingga naik bau dan cili mesin kelihatan masak.
  2. Masukkan bahan B dan kalau air agaksedikit, boleh tambah.
  3. Masukkan ayam/daging /sotong. (kalau guna udang masukkan last sekali)
  4. Bila dah mendidih masukkan bebola ikan dan tauhu.
  5. Kemudian masukkan serai dan daun limau purut. Kalau tak menepati citarasa, tambah lagi.
  6. Masukkan pes tomyam,biarkan sekejap.
  7. Kemudian masukkan sayur-sayuran dan cabai melaka tadi.
  8. Akhir sekali masukkan tomato,perasakan garam dan gula.
  9. Sebelum diangkat, perahkan asam limau nipis.
  10. (kalau adik mek dia guna cili mae pronom dari thailand tu ganti cili mesin)

No comments: