Ni mek nak abadikan tom yam masakan anak dara sulung mek.Cuti sekolah nilah masa nak mengasah bakat memasak kan.Besok kalau pegi rumah orang tak lah terkulat-kulat. Ni resipi anak mek sendiri. Mek tak tanya pun camna dia masak, Tapi mek suka masakan ni. Bermangkuk-mangkuk mek ratah.
Mek kalau masak tomyam selalunya guna resipi adik mek.
Ni resipi yang selalu mek buat.
Tomyam keluargaku;
Bahan A (mayang)
- 3 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang besar
- 1 inci lengkuas- diketuk
- 1 sudu besar cili mesin
Bahan B (dimesin bersama)
- 1 biji tomato (kalau nak lagi masam letak 2)
- 2 ulas bawang besar
- Air secukupnya
Bahan-bahan lainnya:
- Ayam/sotong/udang/daging atau apa-apa aja yang ada
- Sayur-sayuran-lobak merah/bunga kobis/jagung apa-apa je-potong
- Tauhu - potong kecil-kecil
- Bebola ikan-potong kecil
- 4 batang serai-diketuk
- 5 helai daun limau purut ( buang urat)
- Pes tomyam
- 1 biji limau nipis
- 3 biji cabai melaka - dibelah tak putus
- Tomato - belah empat
- Minyak masak
- Garam
- Gula
- dan bahan-bahan lain ikut citarasa
Cara-caranya:
- Tumis bahan A hingga naik bau dan cili mesin kelihatan masak.
- Masukkan bahan B dan kalau air agaksedikit, boleh tambah.
- Masukkan ayam/daging /sotong. (kalau guna udang masukkan last sekali)
- Bila dah mendidih masukkan bebola ikan dan tauhu.
- Kemudian masukkan serai dan daun limau purut. Kalau tak menepati citarasa, tambah lagi.
- Masukkan pes tomyam,biarkan sekejap.
- Kemudian masukkan sayur-sayuran dan cabai melaka tadi.
- Akhir sekali masukkan tomato,perasakan garam dan gula.
- Sebelum diangkat, perahkan asam limau nipis.
- (kalau adik mek dia guna cili mae pronom dari thailand tu ganti cili mesin)
No comments:
Post a Comment