Monday, June 8, 2009

Kari Kepala Ikan

Kelmarin hubby nak makan kari kepala ikan. Sebab dia kerja so dia suruh la mek buat.Mek pun buat ikut resipi orang utara.Mujur la jadi.
Mek guna resipi biasa ja.Tak taula orang lain masak macam mana.Mungkin lain sedikit bahan-bahannya.
Inilah resipi yang mek guna:
Bahan-bahan:
  • Kepala ikan
  • 11/2 paket rempah kari dari 3 jenis jenama (1/2 peket dari setiap satu)
  • 1 mangkuk sederhana santan
  • garam dan gula
  • 2 sudu besar air asam jawa
  • 1 helai daun pandan-optional
  • 2 sudu besar minyak
Bahan tumis;
  • 1/2 sudu teh halba campur
  • 1 ulas bawang merah-hiris
  • 2 ulas bawang putih-mesin
  • 3-4 ulas bawang merah-mesin
  • 2 tangkai daun kari
  • Cili mesin (ikut pedas) -mek letak 1 sudu besar
Cara-cara memasak:
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah,halba campur dan daun kari sehingga layu.
  2. Masukkan bawang putih dan merah yang telah dimesin halus.
  3. Masukkan cili mesin dan tumis sekejap.
  4. Masukkan serbuk kari yang telah dicampur sedikit air. Tumis sehingga betul-betul masak -mek selalu tumis selama 5 minit.
  5. Setelah naik minyak, masukkan kepala ikan yang telah dibersihkan dan renihkan sekejap.
  6. Kemudian masukkan daun pandan dan santan. Tunggu sehingga mendidih dan dikacau sekali-sekala supaya santan tidak berketul.
  7. Masukkan garam,gula danair asam. Rasa masin, manis dan masamnya.
  8. Kecilkan api dan renehkan sehingga naik minyak. Angkat.


No comments: