Inilah resipi yang mek guna:
Bahan-bahan:
- Kepala ikan
- 11/2 paket rempah kari dari 3 jenis jenama (1/2 peket dari setiap satu)
- 1 mangkuk sederhana santan
- garam dan gula
- 2 sudu besar air asam jawa
- 1 helai daun pandan-optional
- 2 sudu besar minyak
Bahan tumis;
- 1/2 sudu teh halba campur
- 1 ulas bawang merah-hiris
- 2 ulas bawang putih-mesin
- 3-4 ulas bawang merah-mesin
- 2 tangkai daun kari
- Cili mesin (ikut pedas) -mek letak 1 sudu besar
Cara-cara memasak:
- Panaskan minyak dan tumis bawang merah,halba campur dan daun kari sehingga layu.
- Masukkan bawang putih dan merah yang telah dimesin halus.
- Masukkan cili mesin dan tumis sekejap.
- Masukkan serbuk kari yang telah dicampur sedikit air. Tumis sehingga betul-betul masak -mek selalu tumis selama 5 minit.
- Setelah naik minyak, masukkan kepala ikan yang telah dibersihkan dan renihkan sekejap.
- Kemudian masukkan daun pandan dan santan. Tunggu sehingga mendidih dan dikacau sekali-sekala supaya santan tidak berketul.
- Masukkan garam,gula danair asam. Rasa masin, manis dan masamnya.
- Kecilkan api dan renehkan sehingga naik minyak. Angkat.
No comments:
Post a Comment